Міф 1: Правильне харчування - це не смачно
Це, мабуть, найбільший міф з усіх. Правильна їжа - це не тільки куряча грудка з гречкою та овочами. Раціон має бути збалансованим і різноманітним - без одного не може бути іншого. Якщо цілими днями їсти листя салату і запивати його селеровим соком, то користі від цього ваш організм точно не отримає. Різноманітне меню за суворого контролю калорій і якості продуктів - ось що дасть результат.
Міф 2: здорове харчування - це дорого
Більшість дійсно вважає, що здорове харчування - це дорого. Але насправді щоденний раціон людини, яка обирає здоровий спосіб життя, складається з продуктів, доступних у звичайному магазині. Дорогим інгредієнтам можна знайти більш бюджетну заміну. Наприклад, звичні нам сезонні овочі (томати, огірки, редиска, листові салати, кабачок, гарбуз і баклажани) будуть у рази дешевші, ніж ізраїльський авокадо, батат або болгарський перець. Але при цьому не менш - а іноді й більш - корисні.
Схожа історія і з сезонними фруктами. Банан, яблуко, апельсин у літній сезон або хурма і мандарини в зимовий - чудова альтернатива манго, папайї та іншим екзотичним фруктам.
З іншого боку, "дорого" може стосуватися не тільки грошей, а, наприклад, часу. З цього погляду здорове харчування дійсно "дорожче" за стандартний раціон. На планування, купівлю продуктів і їх приготування потрібно набагато більше часу, ніж на перекус фастфудом. До того ж, доведеться докласти чимало зусиль, щоб сформувати нові звички.
Міф 3: у здоровому харчуванні немає місця солодощам
Це поширена помилка. Звісно, здорове харчування і, припустимо, два літри газованої води з розчиненою в ній склянкою цукру - речі несумісні. Але це не означає, що в житті шанувальника ЗСЖ немає місця солодкому. Практично всі солодощі, доступні в магазинах, можна замінити більш корисним варіантом, приготованим самостійно.
Міф 4: щоб харчуватися правильно, потрібно відмовитися від пізньої вечері
Для початку потрібно з'ясувати, о котрій годині ви засинаєте. Сучасна дієтологія каже, що правильним часом для останнього прийому їжі вважаються 2-3 години до сну. Це дає змогу організму повністю перетравити їжу, засвоїти макро- і мікроелементи та сконцентруватися на відпочинку. Водночас потрібно не забувати про індивідуальні особливості організму, зокрема про біологічні ритми.
Міф 5: перекуси - це шкідливо, має бути три прийоми їжі
Одне з основних правил дієтології - не менше п'яти прийомів їжі щодня. Причина проста: чим менше їжі вживає людина, тим більше організм залишає про запас. Тому три прийоми їжі, навіть якщо вони щільні й ситні, призведуть до набору ваги. Ідеальним вважається п'ятиразове харчування: сніданок, обід, вечеря і два невеликих перекуси протягом дня.
Міф 6: якщо худнете, маєте бути завжди голодні
Голодувати суворо заборонено під час схуднення і дотримання будь-якої з дієт. Науковими дослідженнями доведено, що під час голодування за рахунок дефіциту калорій вага дійсно знижується, але буде запущений так званий "ефект йо-йо". Тоді під час голодування йде не жир, а м'язові волокна (іншими словами, відбувається втрата м'язової маси).
Міф 7: здорове харчування - це завжди багато білка і ніяких вуглеводів
Низьковуглеводні дієти користуються популярністю вже не перший рік. Вони дійсно призводять до зниження ваги, але, на жаль, закріпити успіх вдається одиницям. На додаток до цього у такого раціону безліч обмежень, підходить він далеко не всім. Важливо розуміти, що вуглеводи - це основне джерело енергії для організму, і діляться вони на прості та складні.
- Кето-дієта: Принципи та РізновидиКето-дієта, або кетогенна дієта, є однією з найпопулярніших харчових систем, спрямованих на зниження вмісту вуглеводів у їжі та збільшення споживання жирів. Цей метод харчування базується на індукції кетозу, стану, при якому організм переходить з використання глюкози як основного джерела енергії на використання жирів та кетонів.Кето-дієта: Принципи та Різновиди
- Аллюлоза: натуральний цукрозамінник з багатьма перевагамиАллюлоза (Псикоза) - це натуральний цукрозамінник, який має ряд переваг перед традиційним цукром. Він міститься в невеликих кількостях у деяких фруктах, таких як інжир, фініки та джекфрут, а також може бути вироблений шляхом ферментації глюкози.Аллюлоза: натуральний цукрозамінник з багатьма перевагами